Skip to main content

BBCSerbian.com | News | Opasnosti fejsbuka

BBCSerbian.com | News | Opasnosti fejsbuka.

BBC nas upozorava da je ostavljanje ličnih podataka na internetu opasno… 🙂 gde su do sada bili 😀

Ako žemo već da pazimo šta je od ličnih podataka opasno a šta ne, osnovno je da krenemo od podele šta je lično a šta nije. Ovde odmah dolazimo do ličnih stavova npr. ja sam od početka bio za kačenje slika sa venčanja, mora, putovanja, itd. na internet, dok mi je žena bila protiv. Sada kada imamo okačenih 1000 slika, sad joć više ne smetaju nekih par komada sa venčanja koje su joj u prvom naletu bile “bezveze”. Šta će tek biti kada većina koju poznajem bude imala po hiljade slika na PicasaWeb-u, Flickr-u… Ko će onda da sedi i da ih pregledava u potrazi za nečim “zanimljivim”?

U opštem ludilu među klincima na internetu, takođe i u BBCjevom članku sa početka, neki su se požalili da su na Fejsbuku ostavili tragove svog “raskalašnog” ponašanja na nekoj zabavi ili sl. Hmm, pa naravno da su ostavili tragove. Ali ne samo na Fejsu, nego u celom društvu koje je bilo na istoj zabavi!

Moja cela osnovna škola zna da je nas pet, da ne nabrajam sad :), iz cele škole bilo kažnjeno zbog lošeg vladanja i nismo išli na ekskurziju u 7. razredu, prva višednevna ekskurzija. Cela škola još zna i da, od istih pet, nas trojica smo išli na takmičenja iz matematike, Rade je dobio nagradu i iz pisanja pesama, ja desetak prvih i drugih nagrada iz harmonike, itd… Koštunica je bio sa Tadićem, Tadić je sada da Dačićem, šta je sve bilo, a šta će tek biti… 🙂

Da li treba da sedim kod kuće plašeći se da nešto ne pogrešim? Količinu grešaka koju prave političari verovatno neću napraviti, kod njih je to rabota sasvim druge prirode. Kad bi mi zapala neka važna funkcija, onako odjednom, verovatno bi napravio sjaset grešaka. Ali zato, kada sednem za klavir pa naučim prvi red, pa drugi red, treći, četvrti… pa redom tako studiozno, onda su greške minimalne. Kako sve izgleda banalno kada se lepo razloži. Ko onda pravi veliku zbrku?

MEDIJI!

A zašto?

Iz istog razloga, zato što su odjednom dobili preveliku ulogu. Televizor zajedno sa državnim telom koje odrečuje ko treba da dobije licencu za TV stanicu, omogućava svakom većem igraču da stigne do 99% stanovništva. Ovoliku efikasnost nema ni jedan drugi pronalazak u prethodnom veku.

Da li onda praviti nekakav zaključak ovog teksta? Ma, jok. Najverovatnije je povod BBC-jevog članka bio početak kampanje Guglovog “Google Me” servisa koji čeka lansiranje svakog časa, ili čak nešto još bezazlenije. 😀

P.S. Šta li se dešava sa mojim Gmail nalogom kada umrem?

bbc, facebook, google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *